EuroTRIM Mostar Blog Briga o parketima naslovna 640x360

Pravilna briga o parketima i drvenim podovima

Parketi su već dugo vremena poželjan dodatak svakom domu jer pozitivno zrače osjećajem topline i tradicije. Ipak, kao svaki kućni element, skloni su oštećenjima i starenju. Međutim, s pravilnom brigom i održavanjem, vaš parket može zadržati svoju ljepotu i potrajati decenijama.

Pošto su drveni podovi i parketi dio kuća već vijekovima, te se nalaze u svome originalnom stanju u nekim povijesnim objektima, lako je i varljivo pomisliti da su otporni na oštećenja.

Nažalost, parketi su podložni akumuliranom trošenju, kao i neočekivanim događajima poput poplava. Pravilna briga o parketima je od presudne važnosti.

Mogućnost oštećenja se povećava samom činjenicom da su parketi, za razliku od keramičkih ili vinilnih podova, organski materijal.

Ćelijska struktura drveta je takva da će se lakše slomiti od minerala u keramici ili polimera u vinilu, naročito pod utjecajem vlage.

Prije nego detaljno uđemo u problematiku održavanja drvenih podova i parketa, imajte na umu da briga o parketima ne znači samo čišćenje, nego i prevenciju raznih vrsta oštećenja.

Kako zaštititi parket?

Parketi i drveni podovi, kada se održavaju redovno i pravilno, lagano potraju cijeli životni vijek.

ZAŠTITA OD VLAGE

Vi već štitite vaš parket od destruktivnog utjecaja vode tako što ga nećete postaviti u prostorijama gdje dominira vlaga, kao što su kupatila, podrumi ili vešeraji. Ali, šta s ostatkom kuće?

Parketi i drveni podovi se često ugrađuju u kuhinje, a ovdje postoji višak ili prskanje vode iz sudopera, perilice za suđe, ili vode koja iscuri iz frižidera ili zamrzivača. Mekani, gumeni otirači ili prostirke su omiljeni kod mnogih profesionalnih kuhara, jer omogućavaju lakše stajanje duži vremenski period. Također, mnogo važnije, odlično štite podove od vlage.

EuroTRIM Mostar Blog Odrzavanje parketa 800x450 kupatilo
Parkete ne postavljajte u prostorije s visokim udjelom vlage kao što su kupatila

Voda može da se nakupi ispod otvorenog prozora tokom oluja i pljuskova. Ukoliko dođe do nakupljanja vode, odmah je obrišite krpom.

EuroTRIM Mostar Blog Odrzavanje parketa 800x450 prozor
Zatvarajte prozore kada pada kiša

Isto vrijedi i za prolivenu čašu vode ili čak manja prskanja. Odmah obrišite da spriječite prolazak vode između drvenih dasaka.

EuroTRIM Mostar Blog Odrzavanje parketa 800x450 mop
Parket odmah obrišite ako na njega prolijete bilo kakvu tečnost, čak i kapljice

Voda se također nakuplja na ulaznim vratima. Korištenje otirača pred vratima je odličan način sprečavanja dolaska vode do parketa. Ako to već ne praktikujete, nemojte koristiti obuću po kući, za dobrobit vašeg zdravlja i higijene, i za dobrobit i dugovječnost vaših parketa.

EuroTRIM Mostar Blog Odrzavanje parketa 800x450 otirac
Koristite otirače na mjestima gdje se može nakupiti vlaga, npr. na ulaznim vratima tokom kišnih dana

ODRŽAVAJTE ZAVRŠNU OBRADU PARKETA U DOBROM STANJU

Vaš drveni pod je onoliko dobar koliko je dobra njegova završna obrada – premaz. Nijedan parket ne bi trebao biti bez premaza duže od nekoliko dana.

Premazi imaju raznih varijacija – od debelih, tvorničkih premaza to onih koji se nanose na ‘sirove’ drvene daske nakon ugradnje parketa.

Premazi će se ‘potrošiti’ na područjima na kojima se mnogo i često hoda – ulazna vrata, kuhinje, sobna vrata, vrhovi stepenica, hodnici, tačke čestog zadržavanja i stajanja kao sudoper, frižider ili određena mjesta u dnevnom boravku).

I tvornički i premazi koji se primjenjuju nakon ugradnje se mogu ‘osvježiti’ i ponovo nanijeti. Parketi mogu podnijeti nekoliko jakih pjeskarenja mašinama tokom svog životnog vijeka.

MINIMIZIRAJTE SVAKODNEVNO TROŠENJE

Šta ovo znači? Svakodnevno tokom kretanja kroz kuću, činimo određene radnje i pokrete koji mogu oštetiti parket, poput povlačenja namještaja po parketu, nenamjernog bacanja ili ispuštanja tvrdih i oštrih predmeta na parket i sl.

Obilna upotreba tepiha je apsolutno najbolji način da se smanji svakodnevno trošenje parketa.

EuroTRIM Mostar Blog Odrzavanje parketa 800x450 tepih
Koristite tepihe gdje god možete

Za ovu svrhu se preporučuju tepisi sa podlogom koja diše. Izbjegavajte tepihe ili prostirke od lateksa, sintetičke gume, ili vinila, jer oni mogu ‘oprati’ boju vašeg parketa. Birajte prirodnu gumu, filc u kombinaciji s prirodnom gumom, ili čisti 100-postotni filc.

Pazite kada pomičete teške objekte. Nemojte ih vući po parketu. Stavite mekanu podnu zaštitu ispod stacionarnih komada namještaja poput sečija ili fotelja.

Ako imate pse kao kućne ljubimce, njihove kandže su najveća opasnost za vaš parket. Skratite im kandže maksimalno koliko je to moguće i sigurno za vaše ljubimce. Postavite male tepihe ili prostirke na mjesta gdje se vaš ljubimac najčešće zadržava i leži, jer su ovo ujedno i mjesta sa kojih voli naglo da poskoči i potrči.

EuroTRIM Mostar Blog Odrzavanje parketa 800x450 pas
Skratite kandže kod vašeg psa

5 koraka za pravilno čišćenje parketa

Nikada nemojte parket čistiti direktno mokrom krpom. Umjesto toga, pratite ovaj proces čišćenja koji počinje suhim čišćenjem i završava brisanjem blago navlaženom krpom:

 1. Uklonite tepihe tako što ćete ih zarolati, te otresti i oprašiti van kuće.
 2. Pometite pod s metlom od mekanih vlakana, naročito često prohodna mjesta. Učinite to svaka dva dana, a jednom tjedno pometite ostatak parketa.
 3. Koristite suhu elektrostatičnu krpu da pokupite sitnu prašinu koja ostane nakon metenja. Ova specijalna krpa će privući čestice prašine za sebe i ukloniti ih s poda.
 4. Usisajte pod, naročito uz lajsne, iza vrata i u ćoškovima prostorija. Nemojte koristiti usisivač nemijenjen čišćenju tepiha (osim ako nema poseban program za parkete i drvene podove), jer će njegova rotirajuća četka izgrebati pod.
 5. Prebrišite pod blago navlaženom krpom. U vodu možete dodati specijalna sredstva za čišćenje podova, poput Bona brenda. Izbjegavajte vodene i parne čistače jer oni proizvode previše vode koja može oštetiti podove. Nikada ne koristite ocat ili drugo sredstvo za čišćenje koje nije specijalno namijenjeno parketima i drvenim podovima.
EuroTRIM Mostar Blog Briga o parketima - 5 koraka ciscenja

Niste sigurni šta se nalazi u vašem sredstvu za čišćenje? Probajte ovaj test: Nanesite sredstvo na prozor i pustite da se osuši. Ako ostavi talog, bilo kakav trag, ili uljani premaz, bacite ga

Koja sredstva izbjegavati kod čišćenja parketa?

Izbjegavajte jake kemikalije poput izbjeljivača, inače ćete uništiti vaš pod. Izbjeljivač je odlično sredstvo za dezinfekciju, no sredstva na bazi izbjeljivača nikada ne bi trebalo koristiti za brisanje drvenih podova, čak niti razrijeđena s vodom, jer će ih uništiti.

Treba izbjegavati i bilo koju vrstu proizvoda za čišćenje koja sadrži izopropil alkohol, jer mogu oštetiti drveni pod, iako ga neće izbijeliti.

Na drvenim podovima svakako izbjegavajte i upotrebu uređaja na paru pa čak i krpu natopljenu vrućom vodom, jer voda u obliku pare može ući u pore drveta i napraviti štetu.

Da biste pravilno dezinficirali drvene podove, a da ih pritom ne oštetite, kupite proizvode koji sadrže alkil-benzil-amonij-klorid. Radi se o biocidu koji je učinkovit i siguran na poroznim površinama poput drveta.

Vremenski intervali za čišćenje parketa

ČISTITI METLOM JEDNOM DNEVNO

Iako se čini pretjerano, ovo je vrijedna preporuka. Čak i kada ne koristite obuću u kući, prašina se skuplja svuda, a onda se formira u sitne zrnaste čestice koje se zavuku između dasaka. Ako imate i dlakavog ljubimca u kući koji se ne prestaje linjati, onda čistite redovno radi higijene.

USISAVAJTE JEDNOM TJEDNO

I ovo se možda čini kao bolna činjenica, ali tjedno čišćenje nije samo ključ čistog doma, nego i sigurno uklanjanje bilo kakvih mrvica ili nečistoća koje metenjem niste uspjeli ukloniti, a koje mogu ogrebati pod.

KORISTITE SPECIJALNA SREDSTVA JEDNOM MJESEČNO

Sa sredstvima posebno namijenjenim za čišćenje parketa nećete pogriješiti. Posavjetujte se s proizvođačem ili prodavačem parketa. Možete tražiti proizvode brenda Bona jer su oni jedni od najkvalitetnijih na tržištu.

OBNOVITE ZAŠTITNI PREMAZ SVAKIH 3-5 GODINA

Vremenom, kako vaš parket počne gubiti na sjaju i izgledati bljedunjavo, možete ga obnoviti ponovnim premazom. Ovo podrazumijeva brušenje i nanošenje novog zaštitnog sloja. Ipak, koliko često ćete ovo raditi, umnogome ovisi od vašeg životnog stila i očuvanosti parketa.

Kako popraviti ogrebotine na parketu?

Prednost pravih parketa je ta što se oštećenja poput ogrebotina ili udubljenja mogu relativno lako popraviti. Briga o parketima također podrazumijeva saniranje štete koja je već nastala.

POVRŠINSKE OGREBOTINE

Ogrebotine koje su zahvatile samo premaz mogu biti popravljanje laganim šmirglanjem sa sitnim šmirgl-papirom (#180 – #100). Nakon šmirglanja, popunite mjesto poliuretanskim lakom za popunjavanje koristeći mekanu krpu. Nemojte nanijeti u debelom sloju.

DUBLJE OGREBOTINE

Za brojne ogrebotine gdje se desi oštećenje premaza i površine drvene daske, mašinsko pjeskarenje s rotirajućim šmirglom za podove je potrebno, nakon kojeg se nanosi bezbojni zaštitni premaz. Ako su ovakve ogrebotine dosta manje i dosta rjeđe, onda umjesto mašine, možete koristiti ručni električni uređaj za pjeskarenje, i onda opet nanijeti bezbojni premaz.

UDUBLJENJA I ŽLJEBOVI

Ne pokušavajte izbrusiti duboka udubljenja i žljebove. Kupite vosak odgovarajuće boje koji se namjenski koristi za popunjavanje udubljenja. U pitanju su štapići poput voštanih boja koji se utrljaju u udubljenje i popune ga. Kada se vosak poravna s površinom, potrebno ga je utrljati mekanom krpom da se ukloni bilo kakav višak.

S druge strane, kao dugotrajnije rješenje, možete koristiti kit za drvo koji je iste boje kao vaš parket. Nakon što se kit osuši, lagano ga šmirglajte dok se ne poravna s podlogom. Pazite da ne izbrusite zdravi premaz. Očistite krpom, a zatim nanesite premaz.

11 brzih savjeta za brigu o parketima

 1. Zaustavite prljavštinu na vratima – koristite otirače i skidajte obuću.
 2. Nikome ne dozvolite nošenje obuće na parketu – naročito važi za štiklu i nogometnu kopačku.
 3. Na noge namještaja zalijepite zaštitu od filca.
 4. Skratite kandže kod psa.
 5. Redovno čistite parkete.
 6. Odmah brišite bilo kakvu tečnost ili vodene kapljice s poda.
 7. Svakih nekoliko godina brusite pod i obnovite zaštitni premaz.
 8. Izbjegavajte sredstva za čišćenje koja sadrže amonijak, ocat, vosak, sredstvo za poliranje ili uljane sapune.
 9. Redovno provjetravajte prostorije.
 10. Zaštite pod od jakog svjetla – sunce ili izuzetno jako vještačko svjetlo mogu uticati na promjenu boje.
 11. Ne vucite namještaj, podignite ga.

Zaključak

Drveni podovi su prelijepa, ali skupa investicija. Zbog toga je pravilna briga o parketima i drvenim podovima izuzetno važna.

Primjenjujte savjete koji su ovdje navedeni i uspješno ćete zaštititi, očistiti i popraviti vaš pod, te mu produžiti životni vijek i dobar izgled.

Parketi sigurno mogu povećati vrijednost vašeg stana ili kuće, naročito ako imate namjeru da ih prodajete, ali oni zahtijevaju redovno održavanje. Imajte to na umu.

Iako zahtijevaju redovno održavanje, pravi parketi su u konačnici ipak bolja opcija od laminata.

Podijeli na društvenim mrežama:

Facebook
LinkedIn
TU SMO DA POMOGNEMO! Javite nam se!

Trebate ponudu za parkete? Sobna vrata? Želite neke druge proizvode ili usluge? Samo vam je potreban savjet? Slobodno pitajte sve što vas interesira! Naš stručni tim će vam rado pomoći.