EuroTRIM Mostar Blog Utjecaj vlage na parkete naslovna 640x360

Kako sačuvati parket od štetnog utjecaja vlage?

Utjecaj vlage na parket je značajan i ne treba biti zanemaren. Vlažnost zraka u prostoriji će imati direktan utjecaj na dugovječnost i postojanost vašeg voljenog drvenog poda ili parketa.

Tokom ljeta se na sve načine trudimo rashladiti i redovno uključimo klima uređaje da nam u tome pomognu. A onda dođu hladniji dani, s njima kiša i snijeg zbog kojih pojačamo grijanje u našem domu i uživamo u lijepim večerima uz vatru.

Da li ste ikada razmišljali o tome kako ovi životni uvjeti i promjene nivoa vlage u vašem domu mogu utjecati na vaš lijepi i voljeni drveni pod?

Drvo prima vlagu iz zraka

Utjecaj vlažnosti zraka na kvalitetu i ponašanje drvenih podova česta je tema profesionalnih diskusija među podopolagačima, građevinarima i drvnim tehnolozima.

Vaš parket je napravljen od… drveta! A drvo je prirodan materijal koji reagira na promjene u prostoru u kome se nalazi, čak i kada se preradi u drveni pod ili parket.

Zna se da drvo, kao hidroskopski materijal, prima vlagu iz zraka, a posljedice mogu biti bubrenje, utezanje i deformacije – kako elemenata, tako i cijele podne plohe.

Često se, ipak, ne zna točno koliko je značajno (izraženo), te koliko je jako i brzo (intenzivno) djelovanje povišene vlage zraka na drvo. Problem je naročito izražen pri polaganju drvenih podova.

Da, proizvođači su razvili nekoliko različitih vrsta podnih konstrukcija da poboljšaju i kontroliraju prirodnu reakciju drveta na promjene vlažnosti.

Međutim, održavanje vlažnosti na preporučenom nivou je i dalje nužno da održite vaš parket zdravim.

Hidroskopnost drveta, odnosno prisutnost vode u drvetu nije veliki problem sam po sebi ako se uzme u obzir da je tzv. hidrolitička razgradnja drveta, to jest, raspadanje drveta u vodi izuzetno blag i spor proces – traje tisućama godina i u našem je životnom vijeku potpuno zanemariv.

Mitovi, legende i stvarnost

Ova tema sama po sebi nameće nekoliko neizostavnih pitanja koja još uvijek imaju narav mita.

Treba li nelakirani parket nakon postavljanja ‘ostaviti’ desetak dana da se prilagodi uvjetima u prostoru ili ne?

Drveni pod nakon lijepljenja ne treba ostavljati ‘neko vrijeme’ da se prilagodi uvjetima u prostoru.

Naprotiv, nakon stezanja ljepila (48-72 sata) čim prije brusiti i lakirati. Ostavljanje parketa ‘otvorenim’ tijekom duljeg razdoblja nakon polaganja može imati posljedice koje se manifestiraju mnogo kasnije, tjednima, pa čak i mjesecima po ugradnji.

Nepovoljne posljedice se najčešće pojavljuju kao greške utezanja bridova, valovitosti podne plohe i otvaranja reški.

Mogu li molerski radovi doprinijeti ranom koritanju parketa ili ne?

Iako glavni i najčešći izvor nepovoljne vlage pri polaganju parketa predstavlja cementna podloga, ne smije se zanemariti niti utjecaj vlage iz zraka.

Vrlo često se dozvoli da se nakon polaganja parketa izvode molerski radovi koji mogu bitno doprinijeti ranom koritanju i izraženim spojevima između letvica.

Pravilo struke nalaže da se drveni pod izradi nakon što su završeni svi ostali radovi uređenja interijera, uključujući i molerske radove. Dakle, prvo moleraj, a onda parketi.

Da li brušenje i lakiranje parketa zaustavlja naknadno navlaživanje parketa?

Zna se da debeloslojni lakovi predstavljaju bolju zaštitu od tankoslojnih filmova, npr. uljenjem i voštanjem, te usporavaju eventualno navlaživanje parketa.

Ovo pitanje još nema niti potpun znanstveni odgovor, jer su fizikalni procesi kretanja medija kroz porozne materijale izuzetno komplicirani, a proizvođači lakova ne osiguravaju podatke o njihovoj paropropusnosti.

Kako vlažnost zraka utječe na parket?

Kako osigurati da vaš parket bude bez ikakvih problema kada je prisutna velika koncentracija vlage?

Drveni podovi su vrsta podova koje je najlakše održavati i često traju mnogo duže u poređenju sa tepisima ili laminatima.

Međutim, najveća mana bilo kojeg drvenog poda je njihova reakcija na vlagu. Sve vrste drvenih podova, od laminata do parketa su podložne vlažnosti zraka.

Veliki skok u vlažnosti je nešto što žestoko može oštetiti parkete. U zavisnosti od vrste parketa, proizvođači preporučuju da se vlažnost zraka kreće između 40% i 70% relativne vlažnosti (pojam koji ćemo objasniti na kraju ovog teksta).

Šta se dešava sa parketom u slučaju visoke vlažnosti?

Tokom toplih i vlažnih ljeta, vaš drveni pod će upiti vlažnost iz zraka, što će dovesti do nateknuća i širenja. Ovo širenje može napraviti pritisak između dasaka, što može dovesti do krivljenja, ulijeganja ili pucanja.

I ulegnuća i bubrenje su prirodne reakcije na vlagu i ne trebaju biti razlog za brigu sve dok su u pitanju male promjene. Ozbiljniji slučajevi, međutim, ukazuju na ozbiljan problem s vlagom.

ULEGNUĆA

Kada se drvena daska ulegne, njene stranice postaju više u odnosu na centar. Ovo je reakcija na nejednak nivo vlažnosti unutar drvene daske.

Mnogo je razloga za pojavu ulegnuća, uključujući pretjeran nivo relativne vlažnosti – od vlage koja dolazi iz podruma, probijenih cijevi u zidovima i sl.

Ako dođe do ulegnuća, važno je brzo pronaći korijen problema da bi se riješila nastala situacija. Poslije toga će proći neko vrijeme dok se drveni pod ne vrati na svoj normalni odnos između unutarnje vlažnosti i oblika.

U nekim slučajevima je potrebno korištenje fena i/ili uređaja koji otklanjaju vlažnost iz zraka da bi se sve vratilo u normalu.

BUBRENJE

Bubrenje je suprotno ulegnuću – sredina daske je viša u odnosu na njene ivice.

Do ovoga dolazi kada površina poda dođe u doticaj s vlagom. Najčešći uzrok je u slučaju brušenja poda prerano, odmah nakon ulegnuća.

Kada se ovo desi, vrhovi stranica daske su izbrušeni i samim tim niži od ostatka, od centra daske tokom procesa vraćanja u stanje normalnog nivoa vlažnosti.

EuroTRIM Mostar blog utjecaj vlage na parkete ulegnuca i bubrenje 800x450

IZVIJANJE

Izvijanje je jedna od najekstremnijih reakcija na vlagu koja se može desiti drvenim podovima.

Do nje dolazi kada se parket širi više od njegovih granica napravljenih za širenje i bukvalno se odvaja od podloge, nekada i po nekoliko desetina centimetara.

Osjećaj je kao da hodate po trampolini. Kada se nivo vlage smanji, moguće je da će se parket smanjiti i vratiti u normalu, ali je također moguće da ćete vidjeti više prostora između dasaka.

NAPUKNUĆA

Kada previsoka vlaga uzrokuje značajno širenje drveta, daske koju su posložene jedne do drugih, počinju vršiti pritisak.

U ekstremnim slučajevima, povišen pritisak može dovesti do gubitka strukturalnog integriteta daske, što uzrokuje pucanje.

EuroTRIM Mostar blog utjecaj vlage na parkete izvijanje i napuknuca 800x450

Šta se dešava sa parketom u slučaju suhe sezone?

Tokom zime, kada se domovi griju, a zrak je suh, drveni podovi gube dio svoje vlage što dovodi do njihovog skupljanja i smanjenja.

PRAZNINE

Normalno je da, kada je relativna vlažnost niža od preporučene, dođe do smanjenja dasaka, što može dovesti do tankih praznina među njima.

Ovi razmaci među daskama, kako se često nazivaju, sasvim su normalna pojava i vlasnici parketa trebaju biti spremni na njih.

Nakon što se nivo vlažnosti ponovo poveća, parket će se proširiti i većina praznina će se zatvoriti, odnosno sve će se vratiti u normalu.

RASCJEPI

Kada se drvo suoči s ekstremnim uslovima, može se napregnuti izvan svojih ograničenja.

U tom slučaju, drvo je oslabljeno, više je lomljivo i povećava se mogućnost njegovog oštećenja ili cjepkanja. Daske se mogu rascijepiti ili napuknuti po sredini, na krajevima, ili oboje, duž linije drveta, što dovodi do oštećenja završnog sloja.

Ova šteta je trajna jer je završna obrada vašeg parketa pukla i vaš parket više nije zaštićen.

EuroTRIM Mostar blog utjecaj vlage na parkete praznine i rascjepi 800x450

Kako spriječiti oštećenja parketa uzrokovana vlagom?

Za razliku od drugih vrsta podova, parketi mogu trajati cijeli životni vijek nakon što se postave. Međutim, njihovo održavanje mnogo utiče na dugovječnost. Veoma je važno održavati ispravan nivo vlažnosti zraka da se spriječe problemi koji su već navedeni u ovom tekstu.

Što trebate činiti?

Prevencija problema uzrokovanih suhim zrakom

 • Održavajte pravilan nivo vlage u vašem domu uz korištenje ovlaživača vazduha tokom zimskih mjeseci.
 • Imajte na umu da peć na loženje ili čak toplota od električnih pećnica mogu stvoriti veoma suhe uvjete, pa koristite ovlaživače zraka kada koristite pećnice.
 • Ako ste osoba koja voli izlete i odlaske u snježnu zimsku idilu, te ostavljate svoj dom praznim nekoliko tjedana, pobrinite se da su u tom periodu temperatura i relativna vlažnost zraka na preporučenom nivou.

Prevencija problema uzrokovanih vlagom u zraku

 • Pobrinite se da je tokom postavljanja dovoljno prostora ostavljeno na rubovima da se drveni pod može širiti.
 • Održavajte preporučen nivo vlažnosti pomoću klima uređaja, uređaja za uklanjanje vlažnosti iz zraka ili čak uključivanjem sistema grijanja tokom ljeta.
 • Ako na dugo vremena odete na ljetni odmor, ostavite uključen klima uređaj.
 • Čistite parket sa blago navlaženom krpom i preporučenim sredstvom za čišćenje parketa.

Optimalan nivo vlažnosti

Kvalitet zraka u zatvorenim prostorima je među glavnim zdravstvenim prijetnjama. Tri su ključne komponente zdravog zraka:

 • mora biti svjež,
 • mora biti čist,
 • mora imati ispravan nivo vlažnosti.

Idealna relativna vlažnost zraka za vaše zdravlje i udobnost je 40-50%.

 • Tokom zime vlažnost zraka može biti 30-40% da se spriječi kondenzacija na prozorima i drugim površinama. Previše niske vrijednosti relativne vlažnosti zraka mogu dovesti do respiratornih infekcija, alergija i astme.
 • Tokom ljeta vlažnost može biti 50-55%. Relativna vlažnost zraka koja je previsoka može utjecati na zdravlje zbog plijesni, najezde grinja, bakterija i virusa.

Što se tiče vlažnosti zraka za dobrobit parketa, najbolje je držati se u ovim rangovima koji pogodoju čovjekovom zdravlju.

Voda u zraku kao apsolutna i relativna vlažnost zraka

Apsolutna vlažnost zraka je količina vode u gramima koju sadrži jedan kubni metar. Što je temperatura zraka viša, u njemu može biti veća maksimalna količina vode.

Relativna vlaga zraka je omjer između postojeće i maksimalno moguće količine vodene pare u zraku. Što je zrak topliji, to mu je manja relativna vlažnost uz istu apsolutnu količinu vode u prostoru.

Jedan te isti zrak u zatvorenoj prostoriji, ako mu povisimo temperaturu za desetak stupnjeva, ima mnogo manju relativnu vlažnost, iako je apsolutna količina vode u prostoru ostala ista.

Pri optimalnim sobnim uvjetima, 20°C i 50% relativne vlažnosti zraka, sadržaj vode parketa je cca 9%. Ako u toj prostoriji relativnu vlažnost zraka s 50% podignemo na 75%, npr. bojanjem zidova, drvo će nastojati prilagoditi svoj ravnotežni sadržaj vode preuzimanjem vode iz zraka. U toj situaciji parket će se značajno navlažiti i nabubriti preko standardom propisanih vrijednosti.

Najvažnije od svega jeste da će parket u uvjetima grijanja opet poprimiti ravnotežni sadržaj vode oko 9%, što znači da će se jako utegnuti nakon bubrenja u početnoj fazi ‘prilagođavanja’ pri polaganju. Posljedica su najčešće otvoreni spojevi između letvica na podu nakon prve sezone grijanja.

Pri neoptimalnim sobnim uvjetima, 20°C i 80% relativne vlažnosti zraka, najčešće kod novogradnje, jedino se dobrim prozračivanjem zgrada može kontrolirati odgovarajuća vlaga, pogotovo u ljetnom razdoblju toplog i suhog vremena (zatvaranje noću, prozračivanje danju).

No, u zimskim uvjetima, prirodno isušivanje hladnih, tek sagrađenih zgrada ne daje dovoljno dobre uvjete za polaganje klasičnih masivnih podova.

Zaključak

Kako god i kakav god parket ostavili neobrađenim u uvjetima visoke vlažnosti zraka duže od sedam dana, on će poprimiti sadržaj vode koji će prouzročiti trajne deformacije i naknadno utezanje.

Važno je biti svjestan činjenice da štetu koja nastane zbog vlage ne pokriva niti jedna garancija. Kupac ima odgovornost da u svome domu osigura stabilno okruženje, čak i onda kada nikoga nema kući.

Zbog toga bi svi vlasnici kuća ili stanova trebali imati higrometar za mjerenje temperature i relativne vlažnosti zraka kako bi bili sigurni da prate pravilne smjernice.

Uvijek treba imati na umu da održavanje vlažnosti i temperature na preporučenom nivou nije samo nužno radi parketa, nego i radi zdravog životnog prostora.

Podijeli na društvenim mrežama:

Facebook
LinkedIn
TU SMO DA POMOGNEMO! Javite nam se!

Trebate ponudu za parkete? Sobna vrata? Želite neke druge proizvode ili usluge? Samo vam je potreban savjet? Slobodno pitajte sve što vas interesira! Naš stručni tim će vam rado pomoći.