EuroTRIM Mostar Blog Parketi na podnom grijanju Naslovna

Ugradnja parketa na podno grijanje

Vjerovatno se često pitate da li se podno grijanje može kombinirati sa drvenim podovima ili parketima. Ako niste znali, to je izvrsna kombinacija. Iako se ne može poreći da je podno grijanje najljepši način da ugrijete vaša stopala, da li je vrijedno dodatnog troška i radova? Ili se, jednostavno, trebate držati klasičnih radijatora da zagrijete vaš dom?

Parket je gazni sloj podne obloge koji se izrađuje od drvenih elemenata – parketnih dasaka koje se danas najčešće lijepe na nosivu podnu konstrukciju.

Parket ima privlačna estetska svojstva i tehničke odlike: dobru mehaničku stabilnost i tvrdoću, odlična zvučna i elektro-izolacijska svojstva, dobra higijenska svojstva, mogućnost obnavljanja i recikliranja.

Po tome nema razloga da se ne primjenjuje i na grijanim podnim podlogama.

Podno grijanje se šire primjenjuje od sredine 1970-tih godina. Svojevremeno je bilo odlika luksuznih domova, a danas je popularan trend u novim objektima, kao i renoviranju objekata gdje je fokus na čistom, udobnom, dizajnerski osvještenom stilu življenja.

Prednosti podnog grijanja

Da li razmišljate o instalaciji podnog grijanja ispod vašeg parketa, ali nemate pojma o benefitima?

UŠTEDA ENERGIJE

Dva su tipa podnog grijanja – električno i vodeno. Kod vodenih sistema kroz cijevi protiče vruća voda da se kreira toplota, a kod električnih se griju žice ispod poda da se generira toplota.

Tradicionalni radijatori trebaju visoku temperaturu (65-75°C) da efikasno zagriju sobu, dok je kod podnog grijanja potrebno samo 29°C ili čak manje, u zavisnosti od vrste poda.

Radijatori zagrijavaju zrak koji je njima najbliži, zbog čega su prostorije koje se griju na radijatore podložne ‘hladnim točkama’, što znači da je zrak u sredini sobe hladniji, a topliji što ste bliže radijatoru.

Zbog ovoga pribjegavamo otvaranju prozora kod radijatora, da pustimo malo svježeg vazduha unutra. Tako smo ispustili svu energiju da pobjegne kroz prozor, a koju smo platili da ugrijemo prostoriju.

EuroTRIM Mostar Blog Parketi na podnom grijanju Minimalizam

S druge strane, podno grijanje daje toplotu od poda prema gore kroz cijelu sobu bez ikakvih hladnih područja.

Sumirano, za razliku od tradicionalnih radijatora, koji sobu nekada čine hladnom, a nekada pregrijanom, podno grijanje se ne pregrijava. Naprotiv, ono postiže željenu temperaturu koju ste mu vi zadali pomoću termometra instaliranog na vašem zidu.

Iako je podno grijanje skuplje kao početna investicija, vaš račun za grijanje će u prosjeku biti manji za 15% u poređenju s tradicionalnim grijanjem.

JEDNOSTAVNO ZA UPOTREBU

Jednom kada se postavi, podno grijanje gotovo da ne treba nikakvo održavanje, a dolazi sa doživotnom ili veoma dugom garancijom, zavisno od izvođača radova, tako da možete biti mirne duše.

Jednostavno kontrolirate temperaturu pomoću termostata koji se ugradi zajedno sa podnim grijanjem.

VIŠE PROSTORA I DIZAJNERSKE SLOBODE

S podnim grijanjem ćete uživati u cijeloj prostoriji bez radijatora na zidovima. Čak i najmoderniji radijatori zauzimaju prostor na zidu, pa zamislite svu dizajnersku slobodu s podnim grijanjem – možete dekorirati zidove kako god poželite.

EuroTRIM Mostar Blog Parketi na podnom grijanju Dizajn

Podno grijanje je, naravno, moguće sa različitim vrstama podova, ali jedinstveni osjećaj i pojava koju pruža drvo je često preferirano ispred ostalih vrsta podova.

ZDRAVLJE I SIGURNOST

Kada imate podno grijanje, više ne morate brinuti o oštrim ivicama ili vrućim površinama radijatora kada su mlađi članovi obitelji u kući. Sustav grijanja je bezbjedno skriven i neće se pregrijati niti vas opržiti.

EuroTRIM Mostar Blog Parketi na podnom grijanju Djeca

Podno grijanje je također bolja opcija za kvalitet zraka u prostoriji jer održava zrak svježim i bogatim kisikom.

Minimalno pomjeranje zraka, kakvo je kod podnog grijanje, podrazumijeva manju cirkulaciju prašine, manje grinja i alergena.

Parket koji je postavljen na podno grijanje se lako održava usisavanjem i brisanjem krpom. Prašina se ne može lako nakupiti, što je često slučaj s radijatorima koje je svakako teško čistiti.

Za ljude koji su osjetljivi na prašinu, imaju ranjiva pluća ili alergije, podno grijanje je odlično rješenje.

Također, mogućnost stvaranja plijesni je daleko manja jer podno grijanje održava nisku vlažnost zraka,a plijesan treba visoku vlažnost da se širi.

Nedostaci podnog grijanja

Ništa nije savršeno, pa ni podno grijanje. Unatoč mnogim prednostima, tu su i određene mane.

TROŠAK UGRADNJE

Kada procjenjujete trošak ugradnje, držite se cjenovnog ranga od 150-215 KM po metru kvadratnom u zavisnosti o sistema koji birate.

Pored troškova instaliranja, ukoliko kompanija koja radi instaliranje sistema nema stručnu osobu, morat ćete angažovati električara koji će izvršiti potrebna spajanja sistema grijanja na strujnu mrežu.

Imajte na umu da se vodeni sistemi uglavnom ugrađuju tokom inicijalne faze gradnje zgrade ili kuće, i obično koštaju 2-3 više od električnog sistema.

VRIJEME UGRADNJE

Morate uzeti u obzir da će trebati dan ili dva da se instalacija osuši u potpunosti prije nego se parket postavi.

VISINA PODA

Ugradnja podnog grijanja podiže visinu poda za nekoliko centimetara. Također se savjetuje ugradnja izolacijskih ploča ispod sistema grijanja da se zadrži sva toplota i da se ona isključivo usmjerava prema gore, prema prostoriji.

Podno grijanje kao primarno ili dodatno

Razvoj tehnologije je omogućio postavljanje podnog grijanja bilo gdje, a ono se može koristiti kao dodatno ili kao glavno grijanje.

PODNO GRIJANJE KAO PRIMARNO GRIJANJE

Najveća prednost korištenja podnog grijanja kao primarnog je niži trošak, te ravnomjerno zagrijavanje.

EuroTRIM Mostar Blog Parketi na podnom grijanju Moderno

Vaše tijelo se grije direktno preko poda, za razliku od grijanja zrakom preko radijatora.

Podno grijanje kao primarno često se bira i zbog estetskih razloga, jer tada možete skloniti ‘ružne’ radijatore i cijevi, što sobi daje čišći izgled i osjećaj.

Vrijednost dobro izolirane kuće ili stana s podnim grijanjem kao primarnim, obično raste, a cijeli sistem je veoma pogodan za djecu jer se ona ne mogu opržiti, kao što je to slučaj s radijatorima.

PODNO GRIJANJE KAO DODATNO GRIJANJE

Druga mogućnost je korištenje podnog grijanja kao dodatne opcije, u kombinaciji s radijatorima ili konvektorima.

U ovom slučaju, fluktuacije u temperaturi su mnogo manje, pa je manja mogućnost utezanja ili bubrenja drvenog poda. Što je postepenija promjena u temperaturi i sadržaju vlage u drvenim daskama, to je bolje za parket.

Kada se podno grijanje koristi kao glavno, potrebno je duže vremena da se prostorija ugrije, što nije slučaj kada se koristi u kombinaciji s radijatorima ili nekom drugom vrstom grijanja.

Tehnička pravila upotrebe parketa kod podnog grijanja

Upotreba parketa iznad podnog grijanja moguća je i uspješna ako se uzmu u obzir opća tehnička pravila i uvjeti higijene stanovanja.

TEMPERATURA PODNE PODLOGE I PARKETA

Za ugodan boravak u prostoriji s podnim grijanjem preporučuje se da najviša temperatura površine poda, odnosno parketa bude 26-28°C.

EuroTRIM Mostar Blog Parketi na podnom grijanju Radna soba

Maksimalna temperatura podne površine prema normi HRN EN 15337-2 iznosi 29°C. No, u rubnim dijelovima prostorije i uz mjesta izlaska vodova temperatura podloge (estriha) može doseći i 35°C.

Pri takvim temperaturama drvo se previše isušuje, tako da se za podne sustave grijanja s parketom kao gaznim slojem preporučuje najviša temperatura površine estriha od 25°C, a najviša temperatura površine parketa od 24°C.

Za zdrav boravak u prostoriji i ugodan osjećaj korištenja interijera poželjno je voditi brigu o sobnoj temperaturi, za koju se preporučuje da iznosi 18-22°C, te o relativnoj vlažnosti zraka, koja treba biti 50-65%.

Parket se polaže na podlogu s podnim grijanjem koja u normalnim uvjetima grijanja doseže temperaturu od 26-30°C. Pri tome se javljaju razdoblja kraćeg izlaganja nižoj temperaturi (pri izostanku grijanja) na cijeloj podlozi ili na njezinim dijelovima.

Tako uz balkonska vrata, koja se otvaraju radi prozračivanja, temperatura površine drvene hodne obloge može zimi varirati između vrlo niskih 5-7°C do relativno visokih 30-ak °C u istome danu.

Kod sezonskih promjena temperature manja su naprezanja jer nastaju u duljim intervalima, ali mogu biti povezana s duljim razdobljima više relativne vlažnosti zraka nego u razdoblju grijanja.

VRSTE PARKETA ZA PODNO GRIJANJE

Odličnu primjenu na podnome grijanju imaju uslojeni/višeslojni podni parketni elementi, koji pokazuju znatno bolju dimenzijsku stabilnost od masivnog poda.

Njihova konstrukcija ukrštava različite anatomske smjerove drveta, pa su takve podne daske ukočene, tj. manje bubre i utežu se, te se manje deformiraju.

Pogotovo je prikladna primjena dvoslojnoga parketa na podlozi od furnirske ploče (‘šperploče’), jer su daščice relativno male i tanke (10 do 13 mm), a pri tome ukočene. Tada je i pojava reški ili koritavljenja praktično zanemariva.

Kako je takav parket najčešće tvornički lakiran, postavljanje je brzo, bez dugotrajnog izlaganja lica daščica vlazi zraka, a izbjegnuta je i opasnost bočnog sljepljivanja daščica.

U dužih troslojnih parketa stabilnost oblika još je bolja, ali postoji opasnost od pojave čeonih reški u razdoblju intenzivnijega grijanja.

EuroTRIM Mostar Blog Parketi na podnom grijanju Stolic

Do toga dolazi jer je srednji sloj sastavljen od poprečno položenih letvica četinjača, čije je bočno utezanje mnogostruko veće od uzdužnog utezanja platice lica.

Te se deformacije zbrajaju po dužini elementa, pa utezanje stvara čelne reške, za razliku od masivnog parketa, u kojeg su najizraženije bočne reške.

Termotretirano drvo također ima mnogo bolju dimenzijsku stabilnost od prirodnog drveta, jer su mu iznosi totalnog bubrenja i utezanja do 40% manji, pa se stoga preporučuje za uporabu na podnom grijanju.

Kako god, niti tako stabilizirani materijal nije neotporan na deformacije ukoliko dođe do značajnih oscilacija u vlažnosti zraka, močenja površine čišćenjem, ili ukoliko je parket ugrađen s povišenim sadržajem vode.

Često postavljena pitanja o parketima i podnom grijanju

U razgovoru s klijentima se često susrećemo sa istim pitanjima, pa smo odlučili da ih ovdje s vama podijelimo ne bismo li vam olakšali odluku i pružili vam dodatne informacije.

JE LI MOGUĆE POSTAVITI PARKET NA PODNO GRIJANJE?

Da, moguće je i poželjno! Uz najnovije tehnologije podnog grijanja i pravilan postupak ugradnje gdje se pazi na temperaturu podne podloge (estriha), vlažnost zraka te postepeno zagrijavanje parketa, kvalitet je zagarantovan.

KOJE VRSTE DRVETA SE MOGU KOMBINIRATI S PODNIM GRIJANJEM?

Nije svako drvo prikladno za podno grijanje. Čvršće drvo poput listopadnog (hrast, jasen, bukva) bolje provodi toplotu, ali je također važno da je drvo visoko otporno na promjene u temperaturi i vlažnosti.

Što je drvo osjetljivije na ove faktore, veća je mogućnost da se dijelovi parketa šire ili utežu, što oštećuje parket.

Drvo poput jasena ili bukve je ranjivije, za razliku od hrasta ili kestena, ali se ta ranjivost može otkloniti termotretiranjem.

Preporuka za podno grijanje je hrast. Hrast je jak i stabilan, s niskim koeficijentom otpora i ima izvrstan omjer cijene i kvaliteta, kao i jedinstven izgled i karakter.

KOJI UVJETI TREBAJU BITI ISPUNJENI ZA POSTAVLJANJE PARKETA NA PODNO GRIJANJE?

Stari sistemi grijanja (stariji od 20 godina) obično nisu dobri za kombinaciju sa parketima jer stvaraju previše toplote. To je štetno za drvene daske.

S toga, koristite novu generaciju podnog grijanja gdje je regulacija temperature postepena, a maksimalna temperatura nije previsoka.

Također, imajte na umu da li želite podno grijanje kao primarno, ili kao dodatno, i to iskomunicirajte s izvođačem radova.

ŠTA ODREĐUJE EFIKASNOST PODNOG GRIJANJA ISPOD PARKETA?

Efikasnost ovisi od vrste drveta (čvrstoća / otpornost / stabilnost), debljine drvenog sloja, odnosno dasaka (10-20 mm), izolacije, vrste sistema grijanja (vodeno ili strujno) i primjene sistema grijanja (glavno ili dodatno).

KOJI NAČIN SLAGANJA PARKETA SE MOŽE PRIMIJENITI NA PODNO GRIJANJE?

Pored klasičnog slaganja parketa, može se koristiti Chevron, Versailles ili Herringbone slaganje parketa na podno grijanje. Jedino tzv. end-grain način slaganja se u ovom slučaju ne može primijeniti jer je otpor (Rc) ovog tipa drvenog poda previsok.

EuroTRIM Mostar Blog Parketi na podnom grijanju Slaganje

KAKO ODRŽAVATI PARKET POSTAVLJEN NA PODNO GRIJANJE?

Parket treba postepeno zagrijavati, i postepeno hladiti da se spriječi širenje ili skupljanje drvenih dasaka. Važno je da pratite upute vašeg izvođača radova i da održavate stabilan procenat vlage u vašem domu, oko 55%.

Higrometar je uređaj pomoću kojeg ćete izmjeriti vlažnost u vašem domu. Potrebno ga je postaviti na unutarnji zid u visini očiju imajući na umu da je sklonjen od direktnog sunca i propuha.

Tokom sezone grijanja u zimu, vlažnost može značajno pasti, ispod 40%, što može dovesti do skupljanja/utezanja drvenih dasaka. U tom slučaju, korištenje ovlaživača vazduha će popraviti situaciju.

Vaš parket trebate redovno pomesti, usisati i/ili prebrisati vlažnom krpom. Uz to možete koristiti i specijalna namjenska sredstva za čišćenje parketa, o čemu se trebate posavjetovati s vašim izvođačem radova.

Zaključak

Podno grijanje je jednostavan i efikasan način zagrijavanja vašeg doma. Iako je trošak ugradnje veći, nego trošak ugradnje klasičnih radijatora, postoje razne opcije koje možete uklopiti u vaš budžet.

Ono što nikako ne smijete zaboraviti je da mjesečna, odnosno godišnja ušteda troškova nakon ugradnje podnog grijanja značajna i dugoročna.

Na podno grijanje možete postaviti gotovo svaki materijal, uključujući i parkete. Uz pravilnu ugradnju, održavanje, reguliranje temperature i vlažnosti zraka, vaša investicija je sigurna, a vaš dom će postati mnogo udobniji dajući vam istovremeno mnogo više dizajnerske slobode za uređenje prostora.

Podijeli na društvenim mrežama:

Facebook
LinkedIn
TU SMO DA POMOGNEMO! Javite nam se!

Trebate ponudu za parkete? Sobna vrata? Želite neke druge proizvode ili usluge? Samo vam je potreban savjet? Slobodno pitajte sve što vas interesira! Naš stručni tim će vam rado pomoći.